Support http://amicus.ba with small donation

Mini paleta 02Na slici lijevo je podmetač za šoljice u obliku mini palete. Podmetač je laserski rezan od bukove špere debljine 3.6mm. Deklarisana debljina špere (pri prodavcu) je bila 4mm ali je uvijek potrebno materijal izmjeriti i dimenzije rupa za sastavljanje prilagoditi stvarnoj debljini materijala jer inače neće biti moguće sastavljanje. Kako prilagoditi veličinu rupa za sastavljanje?

Za promjenu veličine rupa za sastavljanje je potrebno, u LightBurn-u, selektovati sve segmente i povećati/smanjiti ih zajedno (povlačenjem ugla zajedničke selekcije). Potom izabrati alat View shape measurement (ikonica lenjira) i izmjeriti stranicu pravougaone rupe koja predstavlja debljinu materijala koji se reže. Ako je manja od izmjerene debljine materijala, ponovno selektovati sve segmente i povećati cijelu selekciju. Mjerenje i povećavanje ponavljati sve dok se ne dostigne željena dužina. Ja režem rupe za sastavljanje za 0.1mm veće od debljine materijala zbog lakšeg sastavljanja i prostora za lijepak za drvo.
U slučaju da je stranica rupe veća od debljine materijala, onda cijelu selekciju smanjivati dok stranica ne bude željene dužine. Na slici desno su prikazani svi segmenti za rezanje.

Podešenja za laser su u tabeli ispod:

Podešenja (bukova špera, 3.6mm)

Rezanje

Brzina kretanja

400mm/min

Snaga lasera

95%

Broj prolaza

4

Pisanje teksta

Brzina kretanja

1000mm/min

Snaga lasera

40%

Broj prolaza

1

Rezanje svih dijelova je trajalo 52 minuta. Na linku ispod možete download-ovati LigtBurn 1.4 projekat (.lbrn2):

Za spajanje dijelova sam koristio lijepak za drvo (bijeli tečni lijepak). Budući da lijepak veže dosta sporo, dovoljno je vremena da se sve lijepo sastavi i namjesti. Međutim, jednom kada se lijepak osuši, spoj je tvrd kao samo drvo i nije moguće popravljanje.

Mini paleta 03Sastavljena mini paleta izgleda kao na slici lijevo. Ugravirano ime možete, prije početka rezanja, promijeniti u bilo koji tekst u LigtBurnu.

Dio procesa rezanja možete vidjeti na snimku ispod:

Napomena:

NE ZABORAVITE DA TOKOM LASERSKOG REZANJA KORISTITTE ZAŠTITNE NAOČALE JER JE VRLO OPASNO GLEDATI U LASER IAKO SE RADI O ODBIJENOJ ZRAKI (BEZ OBZIRA NA TO ŠTO SCULPFUN S9 IMA ZAŠTITU LASERSKOG ZRAKA).