Support http://amicus.ba with small donation

Pčela podmetač za šoljice 02Opis LightBurn projekta za rezanje podmetača za šoljice u obliku heksagona sa sličicom pčele (slika lijevo). U članku je i sam LightBurn projekat (download sekcija).

Na slici desno su podmetači za šoljice u obliku heksagona, odnosno pčelinjegPčela podmetač za šoljice 01 saća - zbog toga je na njima sličica pčelice. Pored podmetača je prikazan i nosač za podmetače koji se laserski reže u drugom LightBurn projektu.
DXFe (Documet Exchange Format) za podmetače i nosač sam pronašao na nekoj od stranica za besplatno dijeljenje tako da nema problema sa licenciranjem.
Samo lasersko rezanje sam radio na SCULPFUN S9 LED laseru snage 6W.

Projekat za rezanje sam radio u programu LightBurn. Šteta što program nije besplatan jer je odličan za kreiranje i samo lasersko rezanje. Program je moguće besplatno koristiti 30 dana. Po isteku trial perioda je potrebno kupiti licencu. Budući da je licenca priličlno skupa (50€ do 70€) preporučujem kupovinu iste zajedno sa laserom jer prodavci hardwarea (lasera) vrlo često nude licencu za LightBurn po polovičnoj cijeni.

Bez obzira na to, postoje i besplatne alternative (LaserGRBL, Universal Gcode Sender...) ali uglavnom nisu tako intuinitivne. Međutim, s obzirom na to da su besplatni, vrijedi se potruditi i naučiti ih koristiti.

Pčela podmetač (03)Kao što sam već rekao, ja sam koristio program LightBurn (slika desno). Za početak, sam pronašao DXF heksagonalnog podmetača i importovao ga u LightBurn. Budući da nema nikakvih proreza za sastavaljanje, cijeli podmetač (4 komada u jednom DXFu) je moguće skalirati na veličinu po želji.

Prije laserskog rezanja je jako bitno definisati 'mostove' (bridges) da odrezani komadi ne ispadaju jer će ih laser oštetiti tokom rezanja drugih komada. U originalnom projektu (download ispod) su 4 podmetača. Ja sam rezao dva puta tako da sam dobio osam komada. 

Rezao sam bukovu šperu debljine 3.6mm.

Podešenja (bukova špera, 3.6mm)

Rezanje

Brzina kretanja

350mm/min

Snaga lasera

95%

Broj prolaza

4

Graviranje pčelice

Brzina kretanja

900mm/min

Snaga lasera

35%

Broj prolaza

1

Materijal i njegova debljina su jako bitni zbog podešavanja brzine kretanja i snage rezanja lasera. Bitno je čak i koliko je vlažan materijal jer povećan procenat vlage zahtijeva veću snagu rezanja ili veći broj prolaza. Brzina kretanja lasera u ovom projektu je bila 350mm/min i 95% snage lasera te 4 prolaza. Ako želite manje crne odrezane rubove, koristite veći broj prolaza i manju snagu rezanja.

Za skraćivanje vremena rezanja je potrebno uključiti opciju 'Remove overlaping lines' i podesiti Distance na recimo 0.2mm tako da se zajedničke linije režu samo jednom. Ovo drastično skraćuje vrijeme rezanja. U ovom projektu su bile 4 takve linije.

Za graviranje sličice pčelice sam podesio brzinu kretanja lasera na 900mm/min, snagu 35% i radio samo jedan prolaz lasera.

LightBurn 1.4 projekat (.lbrn2) za rezanje heksagonalnih podmetača za šoljice možete download-ovati sa linka ispod:

Dio samog rezanja možete vidjeti na snimku ispod:

Za kreirane podmetače je potrebno izrezati i držače. Ja sam izabrao otvoreni držač rezan od istog materijala kao i podmetači (druga slika iznad). Držač sam zalijepio lijepkom za drvo (bijeli tečni lijepak). Budući da lijepak veže dosta sporo, dovoljno je vremena da se sve lijepo sastavi i namjesti. Međutim, jednom kada se lijepak osuši, spoj je tvrd kao samo drvo i nije moguće popravljanje.

LightBurn 1.4 projekat (.lbrn2) za rezanje držača za podmetače za šoljice možete download-ovati sa linka ispod:

Napomena:

NE ZABORAVITE DA TOKOM LASERSKOG REZANJA KORISTITTE ZAŠTITNE NAOČALE JER JE VRLO OPASNO GLEDATI U LASER IAKO SE RADI O ODBIJENOJ ZRAKI (BEZ OBZIRA NA TO ŠTO SCULPFUN S9 IMA ZAŠTITU LASERSKOG ZRAKA).