Support amicus.ba with small donation

 

HTC Home sat
Šta je uopšte HTC Home Apis?

To je komplet widget-a za Windows-e koji izgledaju potpuno isto kao na HTC telefonima, čiji je autor Artem 'Stealth' Shuba

U osnovi tu spadaju:

  • HTC Sat sa vremenskom prognozom (V3.1.628, 26. VI 2015.)
  • Zaseban widget vremenske prognoze
  • Widget za prikaz slika

Moguće je dodati još i ekstra dodatke News reader (Čitač vijesti) i Friend Stream za praćenje objava na Facebook-u.

Oni koji su već koristili HTC mobitele\smartphon-e, odmah će prepoznati o čemu je riječ.

Čovjek se vrlo lako i brzo veže za nešto što često koristi pogotovo ako je nešto simpatično kao HTC sat.

HTC sat sa mog Android-a sa vremenskom prognozom, kao na slici lijevo, izgleda odlično i obradovala me mogućnost da ga koristim i na svom Windows računaru.

Na slici iznad je prikaz HTC sata sa vremenskom prognozom koji se dobija pokretanjem Clock.exe iz direktorija HTC Home Apis.

Prije nego što dobijete ovakav prikaz, potrebno je podesiti lokaciju čiju vremensku prognozu želite pratiti.

Potrebno je kliknuti desnom tipkom na prozor i izabrati Options (Opcije). Za sada je sve na Engleskom, ali kreirao sam i prijevod koji ćete instalirati nakon podešavanja lokacije.HTC Home opcije

U dobijenom prozoru, kao na slici desno (samo na Engleskom :), kliknuti na karticu Weather (Vrijeme) i u polje Location upisati ime mjesta čiju vremensku prognozu želite pratiti. Ako je lokacija dostupna, njeno ime će se pojaviti ispod tog polja.

Ako nije, onda probajte prvi veći grad u blizini.

Za sada su MSN, koji sada ima i neka manja mjesta, i OpenWeathermap, Weather provider-i (Izvori vremenske prognoze) koji su preinstalirani.

Kasnije treba instalirati Foreca izvor vremenske prognoze koji ima manja mjesta, ali često nije dostupan.

Izborom svog grada treba kliknuti na dugme Apply a zatim na OK nakon čega će widget biti restartovan i primijenjene nove postavke.

 

Za instalaciju novih ekstra dodataka potrebno je ponovo ući u Options i izabrati karticu  Extras.

U listi Installed Extras (Instalirani Ekstra dodaci) će biti do sada instalirane stavke.

Za instalaciju prijevoda na Bosanski jezik, potrebno je (prvo preuzeti prijevod bs-Latn-BA.hhpack sa linka ispod), i kliknuti na dugme Install... (Instaliraj...) nakon čega će se pojaviti standardni Windows Open dijalog za izbor dokumenta. Pronaći download-ovani file bs-Latn-BA.hhpack i kliknuti na dugme Open (Otvori) nakon čega će prijevod biti otpakovan i instaliran.

Na kraju je potrebno zatvoriti Options prozor i zatvoriti i ponovo pokrenuti Clock widget.

Sada ostaje još izbor instaliranog jezika. Za to je potrebno ponovo ući u opcije i na dnu prozora pronaći listu Language (Jezik) u kojoj treba izabrati bosanski (Bosna i Hercegovina), kliknuti na Apply i onda na OK nakon čega će se widget sam zatvoriti i restartovati.

Sada će sve opcije biti prevedene na Bosanski jezik.

Moguće je promijeniti stil prikaza sata sa vremenskom prognozom i to na kartici Stil u Opcijama.

HTC Home StiloviIzborom željenog stila i klikom na dugme Primijeni i Uredu widget se restartuje i primjenjuje izabrani stil.

Dostupni stilovi se mogu vidjeti na slici lijevo.

Kao što sam napomenuo moguće je instalirati i dodatne izvore vremenske prognoze (koliko sam ja uspio utvrditi, samo još Foreca (10KB) funkcioniše), kao i još dva widget-a - News (682KB) i FriendStream (599KB) oba poznata korisnicima HTC mobitela.

Pored toga, moguće je instalirati i dodatak Weather Animation Pack koji donosi mogućnost animacije vremenskih prilika poslije svakog osvježavanja podataka o vremenskoj prognozi. Ovaj paket je veličine 20.4MB pa ga nisam mogao uključiti u osnovnu verziju. Postoji još jedan dodatak - Weather Sound Pack for HTC Home Apis (5.8MB) koji instalira zvukove koji se reprodukuju prilikom promjene vremena (zvuk vjetra i slično).

Ovi dodaci su preveliki za moj web server pa ih nisam uključio u osnovnu verziju, ali ih besplatno možete preuzeti sa oficijelne stranice (klik na ime dodatka iznad).

Svi ovi ekstra dodaci su .hhpack file-ovi koji se instaliraju na isti načina kao i prijevod na Bosanski jezik, što sam objasnio iznad.

Nekoliko savjeta:

Ako želite da se widget automatski pokreće sa Windows-ima, markirajte opciju Pokreni widget automatski sa Windows-ima u opcijama.

Ako imate bilo kakvih problema sa nekim od widget-a, otvorite direktorij iz koga ste pokrenuli widget i pronađite njegov .config file i izbrišite ga.

Npr. ako Clock widget pravi probleme, pronađite Clock.config i izbrišite ga.

Pri narednom pokretanju Clock widget-a sat će startati sa unaprijed podešenim postavkama pa će biti potrebno da ponovo podesite svoju lokaciju i ostale postavke, ali će time biti riješen problem.

Isto tako, ako imate problema sa osvježavanjem podataka o vremenskoj prognozi, pređite na MSN izvor vremenske prognoze.

Portable verziju HTC Home Apis u vidu ARJ arhive možete preuzeti sa linka ispod:

Dokumenti za download:
(0 glasova)
HTC_Home_sat

HTC Home Apis je set widget-a za Windows-e koji izgledaju potpuno isto kao na HTC mobitelima.

Datum20-11-2012
Jezik  German
Sistem  Android
Veličina 8.8 MB
Download 988

Nakon download-a, RAR arhivu je potrebno otpakovati u željeni direktorij i iz direktorija HTC Home Apis pokretati željene widget-e (bez ikakve instalacije). Potrebno je samo da na računaru imate instaliran Microsoft .NET Framework 4.

Kompletan prijevod na Bosanski jezik koji uključujuje i prijevode za dva dodatna widget-a (News i FriendStream) možete preuuzeti sa linka ispod:

HTC Home Apis projekat je Open Source projekat koji je finasiran donacijama. Na žalost, autor projekta je prekinuo rad na ovom projektu tako da ne očekujemo nove opcije i nadgradnje.

Uživajte u ovome štoje urađeno do sada.

P.S.

Iz iskustva od oko mjesec dana primijetio sam da Foreca izvor vremenske prognoze radi vrlo dobro i u listi ima i mala mjesta. Zbog toga bih preporučio korištenje upravo tog weather providera - izvora vremenske prognoze.

Napomena:

Ako vam se desilo da HTC Home Apis 'padne' i to se ponavlja svaki puta kada ga pokrenete onda je problem najvjerovatnije sa imenom .wav zvuka za grmljavinu. Naime, u folderu HTC_Home_Apis\Extras\WeatherSounds pored ostalih, nalazi se i wav file sound_thunderstorm.wav. Međutim, greškom je u kôdu programa navedeno da se taj file zove sound_thunder.wav. Kako nije moguće da promijenimo sam program to je moguće postojeći sound_thunderstorm.wav preimenovati u sound_thunder.wav i ponovo pokrenuti Clock.exe nakon čega će se iz zvučnika čuti 'prijatan' zvuk grmljavine (normalno ako je trenutna prognoza takva).

P.P.S.

Neko vrijeme je bilo problema sa čitanjem vremenske prognoze, ali je to popravljeno u update-u na verziju 3.1.627.