Podržite http://amicus.ba malom donacijom

Četvrtak 19 Septembar 2019

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Windows 10 je nastavio trend skrivanja opcija podešavanja i administracije sistema. Za Windows-a je trenutno 'in' da korisnik što manje mijenja i prilagođava operativni sistem, od njegovih funkcija do samog izgleda.

Budući da sam uvijek volio (i još uvijek volim) Windows-e prilagoditi sebi a ne da se ja prilagođavam njima, pronašao sam popriličan broj konfiguracijskih stavki na jednom mjestu, slika ispod.

System configuration

Kako dobiti prozor kao na slici iznad?

Na sreću, u Windows-ima se neke stvari nisu promijenile još od vremena Windows 95. Jedna od tih stvari je msconfig.

Pokretanjem RUN prozora (tipka Win+R), upisom msconfig i pritiskom na Enter, pojavljuje se prozor sa više kartica.

Tu je moguće ukljuliti ili isključiti servise, startup programe ali meni je zanimljiva kartica  Tools koja sadrži prečice do pojedinih opcija podešavanja Windows 10.

Za pokretanje željenog konfiguracijskog alata, potrebno je izabrati njegovo ime u listi i kliknuti na dugme Lunch (Pokreni).

Sada još moguće izvršiti prilagođavanje određenih opcija sistema po svojim željama, ali treba biti pažljiv. Nekada i jedan pogrešan korak može dovesti do katastrofe. Zato - budite pažljivi.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaš komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Sigurnosni kod
Refreširaj

Amicus copyright 2019