Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Windows 10 logoWindows 10 je, nakon dužeg testiranja, konačno stigao kao puna verzija (sa puuuno Windows error reporting poruka). Ako ste, kao ja, bili u Microsoft Insider programu za testiranje Windows 10, onda ste već 29. jula 2015. u system tray-u svog Windows 8.1. ili Windows 7 dobili poruku da možete uraditi upgrade na Windows 10.

Windows 10 sam testirao na istom laptopu na kome imam Windows 8.1. ali na virtualnoj mašini jer mi se ne dopada dual boot. Nakon prvih nekoliko update-a po oko 3GB, Windows 10 mi se počeo dopadati. Djelimično zbog brzine rada ali i zbog povratka start menia.

Zbog toga sam se, iako malo prerano za moj ukus, ipak odlučio za upgrade (ne novu instalaciju) sa Windows 8.1 na Windows 10 Pro.

Prvo sam, u sklopu Windows update-a za Windows 8.1 pokrenuo download Windows 10 instalacije, slika ispod.

Download Windows 10Nakon download-a od gotovo 3GB, pokreće se proces prireme instalacije, odnosno provjere verzije i konfiguracije postojećih Windows-a. Ja sam imao Windows 8.1 Pro i nije bilo nikakvih upozorenja niti grešaka.

Win10 upgrade po download-u

Nakon završenog download-a i provjere, biće ponuđena odgoda instalacije odnosno upgrade-a (klik na dugme Let's reschedule) ili pokretanje instalacije (klik na dugme Start the upgrade now).

Napomena: Prije početka upgrade-a, obavezno napraviti backup svih ličnih podataka, slika, dokumenata, video snimaka, konfiguracija..., na neki eksterni disk (ili, ako nemate drugog izbora, na drugu particiju istog diska na koji instalirate Windows-e).

Win10 upgrade

Klikom na dugme Start the upgrade nowpokreće se proces upgrade-a sa Windows 8.1 na Windows 10. Prvo j epotrebno prihvatiti licencu, klikom na dugme Accept. Ustvari, prvo je potrebno pročitati licencu pa tek onda odlučiti o prihvatanju ili odbijanju uslova licence.

Win10 Licenca

Po prihvatanju licence, pokreće se instalacija Windows 10 koja izgleda isto ako što ja bila pri Windows 8. O verziji nije potrebno brinuti jer će bit automatski izabrana na osnovu verzije postojećeg sistema. Od mojega Windows 8.1 Pro sam dobio Windows 10 Pro.

Instalacija Win 10

Odvisno od toga koliko imate instaliranih programa i aplikacija (za Windows 8) i kakvu hardware konfiguraciju računara imate, instalacija može potrajati i do 2 sata.

Upgrade na Windows 10

Po instalaciji i nekoliko restarta, pokreće se konfigurisanje update-a nakon čega se pojavljuje novi Windows logo u Windows 10 login ekranu. Podaci za logiranje ostaju isti, stim da morate samo ponovo aktivirati svoj nalog pomoću kôda koji dobijete na mail.

Windows 10

Sada ostaje još fino podešavanje sistema, da bi sve funkcionisalo i bilo kao prije (ili barem što sličnije), za što je meni bilo potrebno nekoliko dana

Komentari  

# promjena jezikaAlmirKurtovic33 31-08-2015 19:28
Postovani vec par dana se mucim googlajuci kako da promenim jezik win 10 pro trenutno mi je an njemackom sistem zelio bi na bosanski ili hrvatski. Nasao sam par video klipova ali bezuspjesno sta god da uradim nece da uradi update na novi jezik :(
Odgovori
# Promjena jezika na Win 10Amicus 31-08-2015 20:47
Pozdrav.
Promjena default jezičkih postavki, u Windows 10, se vrši izborom Settings (iz Start meni-a), zatim klikom na Time & language.
Nakon toga je potrebno, na lijevoj strani izabrati Region & language. Na desnoj strani će se pojaviti lista instaliranih jezika.
Klikom na znak + (Add language) dodaje se novi, a klikom na ime postojećeg jezika i izborom dugmeta Seta as default izabrani jezik se postavlja kao podrazumijevani , slika ispod:
[@][@].amicus.ba/images/stories/Windows10/Region_and_language.jpg
Nakon toga, restartovati računar i izabrani jezik bi trebao biti primijenjen.
Odgovori
# PokusaoAlmirKurtovic33 31-08-2015 20:55
Dzaba pokusavao sam tako sve odradim isto ali bez uspjeha. Nece da mi skine nikako jezik osim tastature... Win 10 pro je u pitanju ako to igra ulogu :(
Odgovori

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaš komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Sigurnosni kod
Refreširaj

Amicus copyright 2019