Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DspellCheckNotepad ++ je program koji ne koristi veliki broj ljudi iz prostog razloga što za prosječnog Windows korisnika niti sam notepad nije baš često korišten a kamoli njegova naprednija zamjena.

Notepad ++ je, kako mu i ime sugerira, tekstulani editor kao i obični Windows notepad ali turbo izvedba :). Suži kao editor tekstualnih datoteka (extenzija*.txt) ali i puno više od toga.

To 'puno više od toga' upućuje na neku vrstu profesionalne upotrebe. Jedna od jako dobrih karakteristika Notepad ++ programa je mogućnost korištenja plugin-ova (dodataka).

Jedan od takvih plugin-ova je DSpellCheck koji, pa, vrši provjeru gramatike teksta koji tipkate. Zna biti korisno, ako niste ljubitelj MS Word-a. Međutim, dešava se da upravo taj plugin pravi probleme prilikom zatvaranja Notepad ++.

Nakon klika na X u gornjem desnom uglu prozora, očekujem da mi program ponudi da sačuvam izmjene i da se zatvori, ili ako nema nikakvih izmjena, da trenutno nestane sa ekrana i iz memorije. Međutim, Notepad ++ često samo pobijeli i ostaje na ekranu. Čak, toliko uspori računar da statusna traka postane nedostupna (čak i na Intel i5 procesoru sa 6GB RAM-a).

Krivac za to je pomenuti DSpellCheck plugin. Rješenje se nameće samo - deinstalacija problematičnog pugin-a.

Deinstalacija, kao i instalacija, plugin-ova u Notepad ++ se vrši iz Plugin manager-a izborom Plugins -> Plugin manager -> Show plugin manager nakon čega se pojavljuje prozor kao na slici ispod.Plugin managerBudući da starta na tab-u Available (Dostupno) pokušaće uspostaviti konekciju na internet, na što bi vas mogao upozoriti firewall (ako ga imate instaliranog).

Za prikaz liste instaliranih plugin-ova je potrebno kliknutio na tab Installed. U listi na slici iznad je i problematični DSpellCheck plugin koji treba deinstalirati. Sada selektovati (da se pojavi kvakica ispred imena) DSpellCheck plugin te kliknuti na dugme Remove, nakon čega se pokreće procedura uklanjanja plugin-a koja podrazumijeva i restart Notepad ++.

Upravo tu nastaje problem jer plugin i uklanjamo zbog nemogućnosti restarta a sada nam treba upravo to. (kao problem driver-a za mrežnu karticu - konektujte se na internet da download-ujete driver-e za mrežnu karticu koja će omogućiti konekciju na internet :)

Postoji rješenje i za to. Nakon potvrde uklanjanja i restart-a Notepad ++ će ponovo zablokirati kao i prije. Potrebno ga je 'ubiti' pomoću task manager-a. Ako ponovo pokrenete program, pojaviće se poruka, ako na slici ispod, da postoje nedovršene akcije vezane za plugin-ove i da li želite da ih završite sada.

Poruka nakon brisanja plugin-a

Ako kliknete na dugme Yes Notepad ++ će ponovo pokrenuti restart te opet zablokirati i tako u krug.

Rješenje je sljedeće: nakon uklanjanja plugin-a DSpellCheck prvog restart-blokiranja i 'ubijanja' pomoću task manager-a ne pokretati Notepad ++ nego pronaći folder C:\Program Files\Notepad++\plugins\ i u njemu DLL DSpellCheck.dll te ga, bez milosti, izbrisati!

Nakon brisanja DSpellCheck.dll pokrenuti Notepad ++ nakon čega će se ponovo pojavit poruka kao na slici iznad. Sada kliknuti na dugme Yes nakon čega se pokreće uklanjanje DSpellCheck plugin-a koje malo zastane na brisanju DSpellCheck.dll (jer je već izbrisan). Sačekajte da se procedura završi (iako izgleda kao da je blokirala). Notepad ++ će se sam restartovati ali ovaj puta bez problematičnog DSpellCheck plugin-a.

Probajte sada zatvarati Notepad ++. Ja više nisam imao problema sa blokiranjem prilikom zatvaranja programa.

Ako baš trebate neki plugin za provjeru pravopisa - instalirajte neki drugi plugin.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaš komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Sigurnosni kod
Refreširaj

Amicus copyright 2019