Ocjene članaka: 5 ( 5 glasova)

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

LanPingAko želite provjeriti da li je neki računar aktivan u lokalnoj mreži (žičanoj ili WiFi) i želite saznati njegov IP, moguće je koristiti ping naredbu u Command prompt-u.

Međutim, za svaki novi ping je potrebno upisati cijelu naredbu. Bat file LanPing.bat prikazuje listu svih računara u LAN mreži te omogućava slanje ping-a samo upisom imena računara.

Potrebno je prvo download-ovati RAR arhivu LanPing.rar sa linka ispod:

Dokumenti za download:
Ping računara u mreži pomoću BAT file-a 1

Ping računara u LAN mreži pomoću BAT file-a.

Licenca Besplatno Autor Samir Gutić Web stranica Web stranica Datum 27-05-2016 Jezik  Bosanski Sistem  Windows Veličina 1.38 KB Download 12 Jednom pritisnite dugme i sačekajte da se download pokrene

Nakon preuzimanja arhive, ekstraktovati je u folder po želji. Unutar foldera LanPing se nalazi bat file LanPing.bat.

Pokretanjem tog BAT file-a se otvara Command prompt i biće prikazan tekst kao na slici iznad (kod većine će podloga prozora biti crna jer je to default podešenje koje sam ja prmijenio u bijelu boju).

Ispod tog teksta će biti prikazana lista imena svih računara u mreži i linija RACUNAR: iza koje treba upisati ime računar akoji se pinga i pritisnuti Enter na tastaturi.

Ako je računar aktivan na mreži, dobićete 4 odgvora sa IP adresom računara i vremenom odziva, slika ispod.

Rezultati Pinga

Za pokretanje pinga sljedećeg računara, pritisnuti bilo koju tipku na tastaturi i ponoviti postupak upisa imena.

Ako znate ime računara, možete probati ping iako se ne nalazi u listi iznad jer se desi da je računar uključen pa isključen (ili obratno) a switch još uvijek nije refresh-irao ARP tabelu.

Za završetak rada, jednostavno zatvoriti prozor command prompt-a.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove svojih autora a NE stavove http://amicus.ba. Možete slobodno izraziti svoje mišljenje o članku koji komentarišete ili o komentarima drugih sve dok su vaš komentari u granicama uljudnosti. Uvredljivi, vulgarni, rasistički, nacionalistički i ostali opšte neprihvatljivi komentari će biti izbrisani! Ako imate neku sugestiju, prijedlog ili primjedbu ovo je dobro mjesto da je iznesete.

Svaki komentar će pregledati administrator.

Sigurnosni kod
Refreširaj

Amicus copyright 2019